Wikipedia: behind the surface #hub3001

Τι είναι η Wikipedia; Πώς λειτουργει; Τι κρύβεται από πίσω της; Ποίοι είναι οι συγγραφείς της; Και άλλα πολλά σχετικά ερωτήματα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με κάποιον εκ των έσω, έναν ενεργό συγγραφέα από την κοινότητα της ελληνικής Wikipedia ο οποίος με ανιδιοτέλεια μοιράστηκε τα μυστικά της μαζί μας! Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε πως αυτό που όλοι αναγνωριζουμε ως Wikipedia δεν είναι παρά η κορυφή ενός παγόβουνου τα 2/3 του οποίου βρίσκονται κάτω από το όριο της προφανούς επιφάνειας και αποτελούνται από μια μικρή δε ενεργή όμως και δραστήρια εθελοντική κοινότητα συγγραφέων και “αρχισυντακτών” που αφιερώνουν πολύ από τον ελεύθερό τους χρόνο στο εγχείρημα αυτό

Ένα ακόμα στοιχείο που κράτησα είναι πως η Wikipedia δεν θεωρείται αξιόπιστη ούτε καν για τον ίδιο τον εαυτό της! Είχε δίκιο τελικά το σχολείο, το πανεπιστήμιο και οποιοσδήποτε άλλος επίσημος φορέας που μας αποτρέπουν απ το να την χρησιμοποιούμε όπως τις υπόλοιπες συμβατικές εγκυκλοπέδιες γιατί εξάλλου δεν είναι τέτοια, είναι κάτι “σαν” εγκυκλοπέδια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς ως πηγή γνώσης όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τη γνώση εφόσον αποτελεί μια ανοιχτή πηγή (opensource) πληροφοριών της οποίας το περιεχόμενο μπορεί να αμφισβητηθεί αφού ο έλεγχος τους ανάγεται στη συζήτηση μεταξύ των μελών της κοινότητας με κριτήρια τις ατομικές γνώσεις και τις πηγές που έχει ο καθένας στη διάθεσή του, κι αυτό εφόσον το λήμμα κεντρήσει το ενδιαφέρον. Ωστόσο, όπως τονίστηκε και στο μάθημα, το να αντιμετωπίζεται ως μια συμβατική εγκυκλοπέδια θα μας εμπόδιζε να εκμεταλευτούμε όλες της τις δυνατότητες. 

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, στις δυνατότητες που μας παρέχει η Wikipedia ως η πρώτη ψηφιακή εγκυκλοπέδια η οποία μάλιστα έχει πλέον αποκτήσει τεράστιο μέγεθος (σχηματοποιημένα το μέγεθος της μπορεί να γίνει αντιληπτό στον χάρτη του διαδικτύου που είχαμε συναντήσει στο προηγούμενο εξάμηνο http://internet-map.net/#4-186.5026153100437-70.51102583370145) θα ήθελα να στηριχτώ και να κάνω μία παρατήρηση: γιατί όλη αυτή η κοινότητα και η συζήτηση που κρύβεται πίσω από το κάθε λήμμα να μην είναι ευρέως γνωστές σε όλους εμάς που ξέρουμε να τη χρησιμοποιούμε και τελικά δεν μαθαίνουμε ποτέ να την εκμεταλευόμαστε πλήρως; Πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε θετικά για το ίδιο το εγχείρημα της Wikipedia καθώς μικρές αλλαγές που θα έκαναν την “κρυφή” κοινότητά της πιο προσιτή προς τον χρήστη και ένα project προώθησης της ενέργειας αυτής ώστε να γίνει γνωστή σε όλους όσους τη χρησιμοποιούν, θα ήταν αρκετά. Με αυτό τον τρόπο θα έπαυε να χρησιμοποιείται ως απλά μια ηλεκτρονική εγκυκλοπέδια και θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να εκμεταλευτεί το δυναμικό της έχοντας εύκολη και άμεση πρόσβαση και στη συζήτηση της κοινότητας που γίνεται γύρω από τα λήμματα. Δεν αναφέρομαι σε κάποιου είδους ενεργοποίησης των σχολίων ώστε ο οποιοσδήποτε να μπορεί να πεί και να σχολιάσει ότι θέλει αλλά στην φανέρωση της συζήτησης που ήδη υπάρχει μεταξύ των συντακτών και όχι του καθενός που θέλει αυθαίρετα να πει την άποψη του, γι αυτόν τον λόγο υπάρχουν τα forum. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούταν η δυνατότητα κάποιος που ενδιαφέρεται πραγματικά για το περιεχόμενο ενός λήμματος να παρακολουθήσει και να κατανοήσει την πορεία διαμόρφωσης του διευρύνοντας παράλληλα τον ορίζοντα των γνώσεών και του τρόπου σκέψης του. Σίγουρα υπάρχουν λόγοι που αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα όμως ο πλούτος που θα παραγόταν θα λειτουργούσε αντισταθμιστικά σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s